Węglowodany w karmach

Branża karm i przysmaków dla zwierząt domowych ciągle się rozwija pod wpływem urbanizacji, humanizacji i premiumizacji. Nadal trwająca humanizacja zwierząt powoduje, że ludzkie trendy łączą się z trendami w branży karmy i przysmaków dla zwierząt.

Na samej górze tej listy znajduje się koncepcja, że to, co jest dobre dla ludzi pod względem żywieniowym, będzie również dobre dla zwierząt, co prowadzi konsumentów do zastanawiania się nad stosowaniem węglowodanów w karmie i smakołykach dla zwierząt.

Argumenty przeciwko węglowodanom obejmują przyrost masy ciała i brak strawności u psów i kotów. Są to błędne przekonania, z którymi branża wciąż walczy. Argumenty anty-węglowodanowe odnoszące się do diet przodków również zostały obalone dzięki badaniom wykazującym, że psy mają geny odpowiedzialne za trawienie skrobi, co różni je od wilków.

"Konsumenci mogą uważać składniki węglowodanowe za tanie wypełniacze o niskiej wartości odżywczej" - powiedział Dan Su, lekarz weterynarii, specjalista w dziedzinie żywienia (DACVIM Nutrition), BSM Partners, Columbia, Maryland. "Uważają oni węglowodany za powszechne źródło alergii i przyczynę chorób takich jak cukrzyca czy rak; dlatego węglowodany nie powinny być częścią diety psa czy kota, ponieważ nie jest to dieta ich przodków."

Obalanie mitów

Te mity mogą utrudniać konsumentom dostrzeżenie potencjalnych korzyści z zawartości węglowodanów. Ziarna zbóż są często preferowanymi węglowodanami w karmach i przysmakach dla zwierząt ze względu na niski koszt i wysoką wartość odżywczą, ale źródło używanych węglowodanów zależy od docelowego konsumenta karmy i przysmaków, według Melissy Brookshire, lekarki weterynarii, North River Enterprises, Evergreen, Kolorado.

„Niektóre marki unikają składników takich jak kukurydza, podczas gdy inne je akceptują” - kontynuowała Brookshire. „Ryż to łatwostrawny węglowodan, który może być używany w karmie czy przysmaku reklamowanym jako „łatwostrawny”. Rośliny strączkowe i inne warzywa są również używane w recepturach bez zbóż”.


Ważny makroskładnik, który dostarcza kalorii i energii dla zwierząt, może również pełnić różne role w formach karmy dla zwierząt, takich jak surowa, liofilizowana i świeżo gotowana dieta. Owoce i warzywa mogą być używane do zaspokojenia potrzeb żywieniowych zwierząt, jak również popytu ze strony konsumentów. Aby uczynić dostępne korzystne składniki, ważne jest gotowanie owoców, warzyw, kukurydzy, soi, roślin strączkowych i owsa ze skrobią, aby uczynić je strawne. Proces gotowania pozwala na łatwe trawienie węglowodanów w organizmie.

Obawy związane z przenikaniem

Chociaż trendy konsumenckie zdecydowanie wpływają na branżę, konieczne jest zatwierdzanie nowych składników, takich jak niektóre starożytne ziarna. Być może częściowo ze względu na swoją nowość, konsumenci nadal są zainteresowani starożytnymi zbożami, takimi jak komosa ryżowa, proso i sorgo, ze względu na ich postrzeganą wyższą wartość odżywczą. Brookshire przestrzegała przed znaczeniem zrozumienia, jak te składniki wpasowują się w ogólną wartość odżywczą diety, ponieważ nie ma wiele danych naukowych ani historycznego użycia niektórych z tych składników w karmach dla zwierząt. Inne elementy przyczyniające się do wzrostu to produkty suszone na zimno i liofilizowane z nową technologią ekstruzji, umożliwiające diety o niższej i niskiej zawartości węglowodanów, które utrzymują niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe.

Jednak utrzymanie różnorodnych składników odżywczych może być kluczowe. Mitch Felderhoff, prezes ds. sprzedaży i marketingu, Muenster Milling, Muenster, Teksas, zaleca unikanie nadmiernego korzystania z jednego źródła węglowodanów. Przestrzegał również przed używaniem składników z glutenem ze względu na obsługę produktów przez osoby karmiące zwierzęta.

"Uważam, że istnieją błędne przekonania konsumentów dotyczące unikania kukurydzy, soi, pszenicy i tradycyjnych zbóż" - kontynuował Felderhoff. "Społeczeństwo często przesadza w swojej reakcji na niektóre z tych produktów, opierając się na dowodach anegdotycznych lub nieuzasadnionych twierdzeniach. Kiedy zagłębimy się w rzeczywistą wartość odżywczą składników i diet, niektóre problemy wynikają właściwie z nadmiernej koncentracji pojedynczego składnika, a nie z jego zdrowych poziomów".

"Alergie mogą wystąpić na skutek reakcji organizmu na składnik karmy. Oznacza to, że zwierzę może być uczulone również na inne źródła węglowodanów zawarte w produkcie, jednak byłaby to niezwykle rzadka sytuacja - według Brookshire.

Włączenie do składu roślin strączkowych i nasion bobowatych zawiera czynniki antyżywieniowe i oligosacharydy, które mogą negatywnie wpływać na strawność i jakość kału. Nie oznacza to jednak, że te składniki nie mogą być bezpiecznie używane w recepturach, gdy stosowane są w bezpiecznym stężeniu - według Su. Przypadki zależą od poziomu błonnika i oligosacharydów konkretnego składnika, aby uniknąć wywołania odpowiedzi histaminowej u zwierzęcia, jeśli jest ono wrażliwe na ten węglowodan.

"Ostatnie raporty FDA dotyczące rozszerzonej kardiomiopatii (DCM) korelują diety bezziarniste i rośliny strączkowe z rozwojem choroby" - powiedział Su. "Jednak niemożliwe jest obecnie wysunięcie ostatecznych wniosków, które łączyłyby konkretne składniki z DCM. Ponieważ istnieją potencjalnie nieznane interakcje składników i zmienność wartości odżywczych składników, a także potencjalne predyspozycje genetyczne, najlepszą praktyką jest analizowanie gotowego produktu, zamiast poleganie na danych dotyczących formułowania, oraz przeprowadzenie prób karmienia i badań strawności, aby zapewnić bezpieczeństwo produktu."

Równowaga

Chociaż nadmierne ilości węglowodanów mogą stać się problematyczne w dłuższej perspektywie, całkowite unikanie ich stwarza inne zagrożenie - eliminację wielu ważnych witamin, minerałów i błonnika. Zbyt dużo białka zwierzęcego może prowadzić do wysokokalorycznych diet o wysokiej zawartości tłuszczu, które dla niektórych psów są trudne do strawienia. Dodatkowo, wysokokaloryczne diety mogą przyczynić się do otyłości zwierząt.

"Ponieważ koty i psy wyewoluowały jako mięsożercy, wielu konsumentów uważa, że wymagają one bardzo wysokich stężeń białka i tłuszczu w diecie oraz unikania węglowodanów," powiedział Kelly Swanson, profesor na Wydziale Rolnictwa, Konsumentów i Nauk Środowiskowych, w Katedrze Nauk o Zwierzętach oraz w Dywizji Nauk Żywieniowych na Uniwersytecie Illinois w Urbana-Champaign. "Jednak węglowodany mogą nie tylko przynosić korzyści z punktu widzenia przetwarzania, ale także służą jako ekonomiczne i łatwo przyswajalne źródło energii (skrobia), mają pozytywny wpływ na przemianę materii, kontrolę masy ciała i poziomu glukozy/ lipidów we krwi (błonnik) oraz mogą pełnić rolę prebiotyków ważnych dla zdrowia jelit."

Błonnik korzystnie wpływa na regularność wypróżnień, co sprzyja zdrowemu trawieniu, reguluje pH w okrężnicy i przyczynia się do wzrostu korzystnych bakterii jelitowych. Błonnik jest niestrawny w przewodzie pokarmowym zwierząt, ale jest wykorzystywany w mikrobiomie jelitowym do kontroli zawartości energii i wspierania zdrowia przewodu pokarmowego. Ewolucja od dzikich do udomowionych zwierząt stworzyła tolerancję na węglowodany, a udomowienie psów pozwala im dobrze funkcjonować na diecie bogatej w skrobię.

"Ludzie często nie łączą faktu, że węglowodany są doskonałym źródłem błonnika," powiedziała Carolyn Kennedy, dyrektor CK Nutrition, Exeter, NH. "Jeśli wyeliminujesz węglowodany, musisz wciąż uwzględnić błonnik, a węglowodany to błonnik."

Bez pewnej ilości błonnika, cechy produktu mogą ulec pogorszeniu. Błonnik pomaga w procesie ekstruzji, wspierając przemieszczanie się składników przez ekstruder i pomagając w formowaniu i strukturze krokietów. Wiele produktów w puszkach stosuje węglowodany jako środki żelujące.

Ważne jest również ustalenie właściwego poziomu błonnika. Na przykład, zwierzęta domowe mogą potrzebować więcej błonnika niż bardziej aktywne zwierzęta żyjące na zewnątrz. Zbyt mała ilość błonnika lub zbyt duża ilość błonnika w formule może powodować problemy zarówno dla zwierząt, jak i producentów. Węglowodany zawierające błonnik muszą również przejść proces żelatynizacji, aby upewnić się, że zwierzę może strawić pokarm.

Funkcjonalnie, skrobia ma duże znaczenie dla produktów ekstrudowanych. Skrobia wpływa na wiązanie, homogenizację, nadaje strukturę ciastu i jest źródłem energii wspomagającej przetwarzanie. Włączenie skrobi do formuły nadaje kształt, twardość, teksturę i gęstość ekstrudowanym krokiotom oraz poprawia smakowitość pokarmu i jego spożycie. Dzięki temu skrobia jest chętnie stosowana w przekąskach mających na celu poprawę zdrowia jamy ustnej.

Składniki takie jak skrobia kukurydziana mogą być używane jako spoiwo w puszkowanych produktach w formie pasztetu lub do tworzenia struktury kawałków w przepisach na kawałki i sos. Cargill z Minneapolis oferuje szereg przyjaznych dla etykiety rozwiązań teksturujących, które ułatwiają czytanie etykiet dla konsumentów. Na przykład etykiety wskazują skrobię kukurydzianą, ziemniaczaną lub tapiokową, ale mają właściwości funkcjonalne zbliżone do modyfikowanych skrobi, które zastępują.

Całościowe podejście

Węglowodany pomagają również producentom osiągnąć optymalną równowagę makroskładników w różnych formułach oraz zapewnić spójność w procesie produkcyjnym. Formuły powinny uwzględniać wpływ właściwości składników na strawność i jakość kału, sposób metabolizowania węglowodanów, opracowanie formuł dla unikalnych stanów zdrowia oraz odpowiednią metodę przetwarzania produktu. Włączenie składników musi również dostarczyć odpowiednich wartości odżywczych dla konkretnego etapu życia zwierzęcia.

"Ostatecznie, znalezienie odpowiedniego węglowodanu w dużej mierze zależy od zastosowania oraz odpowiadających mu wymagań dotyczących tekstury i struktury," podsumował Conor Sullivan, starszy specjalista ds. usług technicznych w Cargill. "Węglowodany dostarczają energii, której zwierzęta potrzebują do rozwoju sierści, rozwoju mięśni, funkcjonowania mózgu i podobnych aspektów zdrowotnych."

petfoodprocessing

data publikacji artykułu: 2023-03-27
Komentowanie dostępne jest wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników strony. Zaloguj się lub zarejestruj. Rejestracja jest bezpłatna i trwa tylko chwilę.

Marcin Tintoski

Od lat związany ze zwierzętami. Prywatnie i zawodowo. Zoologiczny programista i informatyk realizuje swoje wizje w życiu i sieci. Administrator grupy zoologicznej "Zoologia 2.0"

Zapisz się do naszego newslettera

Odbieraj nowości, artykuły i powiadomienia wprost do swojej skrzynki email. Nowe i specjalne oferty tylko dla subskrybentów.