Oprócz sprawdzenia higieny pracy, urzędnicy skontrolować mogą produkty biobójcze: obroże, krople i spraye przeciwko pchłom i kleszczom.
Wynikać to ma z Ustawy z dnia 4 marca 1985 o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Artykuł 4, ustęp 2, punkt 1 jasno określa że zakresem kontroli PSSE jest “kontrola przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej;” Dziennik ustaw 2021 pozycja 24 konkretyzuje nam dokładnie w jaki sposób możemy sprzedawać środki biobójcze, co muszą zawierać ich opakowania, jaki ma być ich opis, a nawet w jakim opakowaniu muszą być sprzedawane. Jednak najważniejszym jest numer dopuszczenia do obrotu: wszystko to jak najbardziej ma prawo skontrolować urzędnik PSSE. Urzędnicy przede wszystkim będą sprawdzać, czy jesteśmy w posiadaniu produktów, które zostały wycofane z Wykazu Produktów Biobójczych. Informacje te są dostępne na stronie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w Biuletynie Informacji Publicznej (link)
Za sprzedaż produktów, lub produktów ze składnikami aktywnymi nie występującymi w Wykazie, lub bez pozwolenia na obrót, grozi nie tylko grzywna, a także ograniczenie lub pozbawienie wolności do lat dwóch.
Ważna jest tu kwestia przeterminowanych produktów biobójczych: nie mogą one zostać wyrzucone do śmieci, czy oddane, mogą zostać one zutylizowane tylko w uprawnionej do tego firmie, jednak jeden z inspektorów których o to pytaliśmy zasugerował, by zapytać w lokalnym Punkcie Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych, czy mają stosowne uprawnienia.
PSSE może również sprawdzać warunki higieny pracy. Zgodnie z artykułem 1 punktem 2 ustawy z dnia 14 marca 1985. Pracodawca jest zobowiązany do ochrony zdrowia i życia swoich pracowników poprzez zachowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, dodatkowo kontroli podlegać mogą też niezbędne co do oceny ryzyka zawodowego środki ochrony indywidualnej. Wszystko to jest do znalezienia w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997.
Chodzić tu będzie między innymi o czyste i uporządkowane miejsce pracy, z okresowymi remontami i konserwacjami, mającymi na celu zachowanie bezpieczeństwa oraz higieny pracy. W pomieszczeniach pracy powinny być zapewnione: odpowiednie naturalne oraz sztuczne oświetlenie, prawidłowa temperatura, oraz właściwa cyrkulacja powietrza. Podłogi powinny być zabezpieczone, lub wykonane z tworzywa antypoślizgowego. Każdy pracownik powinien mieć swobodną i niczym nie skrępowaną możliwość pójścia do pomieszczenia higieniczno-sanitarnego, a samo pomieszczenie powinno mieć odpowiednie oświetlenie oraz wentylację- te normy są określane przez przepisy techniczno-budowlane.
Wedle informacji które otrzymaliśmy, PSSE nie jest uprawnione i w żadnym wypadku nie zajmuje się dobrostanem zwierząt sprzedawanych w sklepie, odpowiedź którą otrzymywaliśmy za każdym razem brzmiała jednoznacznie “ wedle ustawy z dnia 29 stycznia 2004 ochroną zdrowia zwierząt zajmuje się Inspekcja Weterynaryjna.
Uzyskaliśmy również informację na temat odbioru sanitarnego w sklepie zoologicznym przez Inspekcję Sanitarną. Stanowisko odpowiadających nam inspektorów jest jasne: na chwilę obecną w prawie brak jest odniesienia co do konieczności uzyskania decyzji lub opinii Inspektora Sanitarnego co do warunków higienicznych i sanitarnych. Przed rozpoczęciem działalności gospodarczej nie musimy więc wzywać PSSE by sprawdzili czy suszarka na naczynia jest w dobrym miejscu.
Wartym zauważenia tutaj jest fakt, że kontrola - wedle przepisu ustawy z dnia 6 marca 2028 o Prawie Przedsiębiorców- powinna się pojawić pomiędzy 7 a 30 dniem od dnia doręczenia pisma informującego o zamiarze wszczęcia kontroli, chyba że istnieje uzasadnione bezpośrednie zagrożenie życia, zdrowia lub środowiska- wtedy kontrola nie musi być zapowiedziana.
Inspektorzy PSSE w ramach realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego mają prawo wstępu do wszystkich pomieszczeń w kontrolowanym zakładzie pracy, mają również prawo do kontroli każdego urządzenia znajdującego się w tych pomieszczeniach. Mają prawo również żądać pisemnych lub ustnych informacji, mają prawo do wzywania i przesłuchiwania osób. W przypadku nieprawidłowości wynikłych przy kontroli, mają prawo wglądu do wszelkich wymaganych danych, w tym dokumentów, oraz mogą pobierać próbki do badań laboratoryjnych.
W czasie wprowadzonych przez rząd ograniczeń pandemicznych Inspektorzy mają prawo sprawdzić, czy wszelkie środki ochrony osobistej oraz dezynfekcji znajdują się w danym obiekcie, oraz czy zakład pracy spełnia wszelkie obowiązujące dyrektywy, jak na przykład instrukcja dezynfekcji rąk.